فاضل حیدری
روز گذشته محمد صالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که «حفظ جمعیت روستایی و تقویت زمینههای تسهیل زندگی در روستا از اولویتهای پیش رو است.» همان گونه که خوانندگان محترم این نوشتار مستحضر هستند در سالهای اخیر به دلیل توسعه شهرنشینی در کشور همه مردم سعی دارند تا در شهرهای بزرگ سکونت کنند و کمتر افرادی به فکر مهاجرت به روستاها هستند که البته این موضوع فقط به دلیل عدم توسعه متوازن شهرها و روستاها در کشور رقم خورده است. تمامی استانهای کشور نیز از این مقوله مستثنا نبوده و در سالهای گذشته شاهد تمایل روستانشینان به شهرنشینی بودیم. از آنجا که بخش عمدهای از جمعیت روستائیان در زمینه کشاورزی و دامپروری اشتغال دارند، بروز پدیده خشکسالی و تنش آبی مهمترین تهدید محیطی بود که باعث از بین رفتن ظرفیتهای تولیدی در این زمینه شده و مهاجرت به شهرها را در پی داشته است. از یک سو رفع معضل کمبود منابع آبی در کشور و از سوی دیگر توسعه زیرساختهای مناسب درمانی و بهداشتی و آموزشی و فرهنگی در روستاها میتواند موجی از مهاجرت معکوس به روستاها را رقم بزند.
مقام معظم رهبری، حضرت آیتاللهالعظمی امام خامنهای مدظلهالعالی بارها فرمودند که «باید زندگی کردن را برای مردم آسان کرد، این یک سرفصل مهم است که اگر چنانچه انسان این را باز کند، خواهیم دید بسیاری از خواستههای اقتصادی، بسیاری از کارکردهای مربوط به دولت، همچون دولت الکترونیک تا برسیم به مسئله فعال کردن روستاها، جلوگیری از مهاجرت، اینها همهاش تحت همین عنوان آسان کردن زندگی برای مردم است.» اگر به این نکته توجه شود و دولت و سایر قوای زمینه آسان کردن زندگی در روستاها و استانهای کشور را فراهم کنند، بدون شک مهاجرت معکوس صورت میپذیرد و خوشبختانه با تلاش و مجاهدت رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس شورای اسلامی انتظار از دولت چهاردهم این است که با توجه به منویات مقام معظم رهبری دامت برکات در این زمینه تمامی تلاش خود را به کار گیرد تا بتواند زیرساختهای لازم برای مهاجرت معکوس به روستاها فراهم شود. متأسفانه در سالهای گذشته بیش از ۷۰۰ روستا مشکل آبرسانی داشتند اما مشکلات آنها امروز به حداقل رسیده است. در سالهای گذشته از استانهای مختلف برای استان خوزستان تانکر آب ارسال میشد اما اکنون به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران این مشکلات به حداقل رسیده است.
به هر ترتیب در پایان این نوشتار باید عنوان کرد که شهرهای بزرگ کشور در نتیجه مهاجرت روستائیان آن هم به دلیل نبود عدالت اجتماعی و نبود زیر ساخت های مناسب زندگی در دهههای گذشته، دارای مشکلات زیادی هستند. در مقابل، برخی گروهها جهت دوری از مشکلات شهری به دنبال فضایی برای گذران اوقات فراغت خود و خانواده هستند. این تحرک منتج به شکل گیری موج مهاجرت دیگری در خارج از قلمرو شهرها و با ایجاد خانههای دوم در روستاهای خوش آب و هوای نزدیک شهرهای بزرگ در قالب مهاجرت معکوس روستایی انجام شده است و به همین بهانه میتوان مطابق با سخنان رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس شورای اسلامی زمینههای تسهیل زندگی در روستا را تقویت کرد و این گونه به عدالت اجتماعی و توسعه پایدار متوازن دست پیدا کرد ان شالله.