کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

لزوم ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی در جامعه

23 آبان 1403 ساعت 9:31


فاضل حیدری
فردا ۲۴ آبان ماه به نام روز کتاب و کتاب‌خوانی نام‌گذاری شده تا بهانه‌ای باشد برای ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی و افزایش سطح سواد عمومی جامعه. مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خامنه‌ای دامت برکات همواره به اهمیت کتاب‌خوانی تأکید فرمودند و عدم مطالعه را خسارت‌بار عنوان کرده‌اند و این یعنی نباید به‌سادگی از این موضوع عبور کرد. همان‌گونه که خوانندگان محترم این نوشتار مستحضر هستند مهم‌ترین موضوع در فرهنگ‌سازی مطالعه ابتدا این فرهنگ‌سازی در میان خانواده و سپس جامعه است. ما که در خانواده خود هنر مطالعه را به معنای واقعی کلمه نداریم چگونه می‌توانیم در جامعه آن را فرهنگ‌سازی کنیم البته که با روی کار آمدن فضای مجازی دیگر مطالعه و کتاب جایگاهی بین برخی مردم ندارد و بسیاری که مطالعه را مهم می‌پنداشتند اکنون دیگر به آن اهمیت نمی‌دهند و ترجیح می‌دهند با فضای مجازی خوش باشند. ناگفته نماند که امروز هستند مردمی که باوجود سلطه فضای مجازی هنوز از کتاب‌خوانی دست برنداشته‌اند و اگر روزانه چند صفحه کتاب نخوانند خوابشان نمی‌برد. ملت ولایتمدار ایران اسلامی باید کتاب‌خوانی را از مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خامنه‌ای دامت برکات یاد بگیرند چراکه ایشان از هر ثانیه‌ای برای مطالعه کردن استفاده می‌کنند و اگر مراجعه‌ای به سیره ایشان داشته باشیم متوجه این مهم می‌شویم.

همان‌طور که در ابتدای این نوشتار نیز به آن اشاره کردم فرهنگ‌سازی کتاب‌خوانی در میان خانواده از اولویت بسیار بالایی برخوردار است و لازم است برای جذب کودکان و نونهالان به کتاب‌خوانی خانواده‌ها برنامه‌ریزی ویژه‌ای داشته باشند. البته آثار غربی و داستان‌های خارجی مربوط به کودک بر کتاب‌های موجود در بازار غلبه دارد که عیب بزرگی است و مقام معظم رهبری بارها درباره این موضوع هشدار دادند. یکی از نکاتی که باید در خلق آثار کتاب کودک و نوجوان مدنظر داشت این است که ما نباید با توجه فرهنگ غرب خلق اثر داشته باشیم بلکه هنرمند ما باید مؤمن و متعهد به دستورات اسلام باشد تا بتواند فرهنگ دینی و اسلامی را به فرزندان و نسل‌های آینده منتقل کند نکته رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خامنه‌ای دامت برکات بر آن تأکید داشتند و فرمودند که «هنوز داستان‌های خارجی مربوط به کودک غلبه دارد که عیب بزرگی است.» بله همان‌گونه که از بیانات حکیمانه امام خامنه‌ای دامت برکات برداشت می‌شود نویسنده و شاعر حوزه ادبیات کودک و نوجوان باید فردی باشد که با همان معصومیت و احساس پاک و مذهبی کودکان و نوجوانان به‌قدری بر قدرت قلمش ایمان داشته باشد تا بتواند در خلق آثارش در کنار جذب اعتماد و توجه مخاطبان کودک و نوجوان بالاترین اثرگذاری را بر آن‌ها داشته باشد.

به هر ترتیب در پایان این نوشتار باید عنوان کرد که نویسنده و شاعر در حوزه ادبیات کودک و نوجوان لحظه‌ای نباید از پژوهش و شناخت نسل کودکان و نوجوانانی که به‌عنوان مخاطبان هدف خلق آثار ادبی او قرار می‌گیرد غافل شود. در صورت این غفلت و چرخش قلم نویسنده و شاعر ادبیات کودک و نوجوان در سایه عدم انطباق با جهان، زبان، نگرش و بینش کودکان نسل امروز و بازتاب کودکی‌های خود برای کودک و نوجوان نسل امروز؛ اولین مواجهه مخاطبان هدف با اثر او با نوعی واپس‌گرایی و عدم ارتباط مواجه خواهد شد که این جز هدر رفت زمان و سرمایه سهمی برای توسعه و تعالی ادبیات کودک و نوجوان نخواهد داشت امید است که تمامی نویسندگان مؤمن و متعهد در راستای منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی برای توسعه و تعالی ادبیات کودک و نوجوان گام‌های مؤثری بردارند و مهم‌تر از همه خانواده‌ها نیز برای فرهنگ‌سازی کتاب‌خوانی در جامعه گام‌های مؤثری بردارند ان شالله.


کد مطلب: 628

آدرس مطلب :
https://www.talashnewspaper.com/news/628/لزوم-ترویج-فرهنگ-کتاب-خوانی-جامعه

روزنامه تلاش ملی
  https://www.talashnewspaper.com